Select Page


GITD: Niewłaściwy sposób przewozu artykułów spożywczych


 

W dniu 10 marca w godzinach porannych inspektorzy z Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego zatrzymali we Wrocławiu przy ul. Karkonoskiej do kontroli drogowej pojazd ciężarowy typu chłodnia do przewozu mrożonek. W trakcie kontroli i oględzin pojazdu inspektorzy zauważyli, że kierowca w kabinie pojazdu na miejscu dla pasażera przewozi zapakowany w folię ser żółty w kostkach. Przewóz odbywał się w sposób niedozwolony.

Jak się okazało w trakcie kontroli ilość przewożonego sera wynosiła 102 kg. Kierowca, aby zwiększyć przestrzeń w kabinie na ładunek, zdemontował w tym celu siedzenie dla pasażera i ułożył go na podłodze częściowo wprost w miejscu wylotów nawiewu ciepłego powietrza. Jak ustalili inspektorzy transportu drogowego ser został załadowany w jednej z legnickich firm i miał trafić do pizzerii w miejscowości Oława. Jak ustalili kontrolujący inspektorzy na podstawie okazanej książki mycia pojazdu jego dezynfekcja odbyła się ostatni raz w październiku 2010 r. Pojazd od tego czasu nie przechodził okresowego mycia. Inspektorzy w obawie o to, że w wyniku przewozu artykułów spożywczych w takich warunkach doszło do ich zepsucia, udali się wraz z kontrolowanym pojazdem i ładunkiem sera do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu celem przeprowadzenia dalszych czynności przez inspektorów Sanepidu. Sanepid podjął niezwłocznie czynności kontrolne. Wobec kierującego wyciągnięte zostały konsekwencje w postaci nałożenia na niego mandatu karnego w kwocie 200 zł za przewóz artykułów spożywczych w nieodpowiedni sposób. Wobec samego właściciela firmy transportowej Sanepid również wszczął procedurę kontrolną.


Źródło: gitd.gov.pl


 

Katagoria: Sprawy przewoźnicze
Słowa kluczowe: ,
Opublikowano 7 lat temu.