Select Page


Transport chłodniczy w praktyce. Jak powinno się przewozić żywność?


refrigerator-1619676_1920
 

Transport chłodniczy to rodzaj transportu specjalistycznego. Rządzi się on własnymi prawami. Często zasady takiej spedycji regulowane są przez zewnętrzne przepisy prawne. Praktyczne wykonywanie takich usług transportowych, zwłaszcza na trasach międzynarodowych jest niezwykle skomplikowanym zadaniem.

 

Tylko świetnie zorganizowane firmy spedycyjne będą w stanie podołać wyzwaniom tego typu. Omówmy cechy charakterystyczne czy też ogólne zasady, którymi kierują się firmy logistyczne przy wykonywaniu zadań z tego zakresu.

 

Usługi transportowe – transport międzynarodowy żywności

W ramach relokacji dóbr w warunkach specjalnych wykorzystuje się specjalistyczny sprzęt. Niezależnie od modelu pojazdu musi cechować się on świetną bezawaryjnością i systemami zabezpieczającymi delikatny ładunek. Wiele innych rodzajów towarów jest w ten sposób przewożonych. Może to być też chemia, elektronika i inne dobra. Ogólne zasady przewozu żywności są następujące:

  • logistyka przewozu powinna być wykonana z uwzględnieniem warunków atmosferycznych (niekiedy różnice temperatur bywają tak duże, że szkodzą szczególnie wrażliwym produktom),
  • załadunek i rozładowanie produktów musi zostać wykonane w warunkach, które są wyznaczone przez producentów (to samo dotyczy ich przechowywania i przemieszczania na mniejszych dystansach),
  • jeżeli transportuje się żywność, to firma logistyczna powinna szczelnie ją zabezpieczyć przed nieczystościami z zewnątrz,
  • firma przewozowa powinna dbać o czystość pojazdów (powinny być one regularnie myte, dezynfekowane a stan techniczny chłodni sprawdzany),
  • wymogiem jest by kierowcy i personel pomagający przy załadunku czy rozładunku posiadał aktualne książeczki zdrowia,
  • każdy pojazd chłodnia powinien mieć zainstalowany termograf,
  • kierowca powinien móc sprawować kontrolę nad temperaturą chłodni ze swojej kabiny,
  • wymogiem jest, by chłodnia była przestrzenią zupełnie wyizolowaną od reszty pojazdu. Nawet od kabiny kierowcy.

Warunków dotyczących transportu jest oczywiście o wiele więcej. Szczególnie transport żywności jest związany z bardzo rygorystycznymi przepisami i wymogami. W końcu trafi ona do ust ludzi często setki lub tysiące kilometrów dalej i musi być zachowana w idealnym stanie. Dodatkowe regulacje prawne mogą dotyczyć osobnych wymagań dla rodzajów transportowanych dóbr. Z pewnością wymagania będą inne dla transportu ryb, a inne dla nabiału czy niektórych słodyczy. Producenci starają się zapewnić jak najwięcej przydatnych informacji w tym zakresie.

Więcej informacji o transporcie chłodniczym można uzyskać na stronie http://www.smlogistic.com.pl/oferta/uslugi-transportowe.html

 


 

Katagoria: transport chłodniczy
Słowa kluczowe: , ,
Opublikowano 3 miesiące temu.